Tietoa kampanjasta

Hävikkiviikko on viestintäkampanja, johon kuka tahansa voi osallistua. Tule mukaan levittämään tietoa ruokahävikistä!

TULE MUKAAN!
9.–15.9.2019

Hävikkiviikko 9.-15.9.2019

Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 lähtien eli kampanja järjestetään jo seitsemättä kertaa. Tämän vuoden kampanjan erityisenä teemana on ruokahävikin ilmastovaikutukset. Tutkimusten mukaan kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruuasta. Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa ympäristöä, sillä ruuantuotannossa tarvitaan paljon maata ja vettä. Samalla syntyy kasvihuonekaasupäästöjä sekä vesistöjä ja maaperää rehevöittäviä päästöjä.

Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa. Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa. Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikki vastaa noin 100 000 keskivertohenkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.

Tule mukaan!

Osallistuminen Hävikkiviikkoon on hyvä tapa aloittaa tekemään parempia valintoja osana omaa arkea. Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa ruokahävikin vähenemiseen, ja pienetkin teot ovat tärkeitä. Hävikkiviikkoon ei tarvitse ilmoittautua.

Hävikkiviikkoon voi osallistua monin eri tavoin. Elintarvikeyritykset, kaupat, ruokapalveluyritykset, järjestöt sekä muut ruuan kanssa tekemisissä olevat tahot voivat viestiä omissa kanavissaan ruokahävikistä ja toimista sen vähentämiseksi. Voit suunnitella isomman tapahtuman, järjestää jämälounaan tai vaikkapa keskustelutuokion kollegojen tai ystävien kesken.

Yksityishenkilönä voit myös jakaa ruokahävikkiä vähentäviä vinkkejä ja Hävikkiviikon kampanjamateriaaleja omalla sometililläsi. Ratkaisu ruokahävikin vähentämiseen löytyy pienistä arkipäiväisistä asioista: osta viisaammin, käytä vanhenemassa olevat elintarvikkeet ajoissa ja hyödynnä ylijäämäruoka.

Tämän sivuston materiaalipankkiin on koottu julisteita, huoneentauluja ja somenostoja, joiden avulla on helppo levittää tietoa ruokahävikistä. Osallistu keskusteluun sosiaalisen median kanavissa aihetunnisteella #hävikkiviikko.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla Hävikkiviikon uutiskirjeen saat lisää tietoa kampanjan sisällöstä ja ruokahävikistä. Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi tallentamisen.

CAPTCHA image

* Tämä kenttä on pakollinen!

Hävikkiviikon seminaari

Hävikkiviikolla 2019 järjestetään seminaari, jonka aiheena on Tiedosta ja toimi – näin vähennämme ruokahävikkiä Suomessa. Tilaisuudessa kuullaan viimeisintä tutkimustietoa ja käytännön esimerkkejä hävikin mittaamisen ja vähentämisen keinoista.

Seminaari pidetään 10. syyskuuta klo 8.30–11.30 Kalasatamassa, Helsingissä. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille elintarvikeketjun toimijoille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Jos et pääse paikan päälle, seminaaria voi seurata myös livestriimin kautta. Tällöin ilmoittautumista ei tarvita.

Tutustu seminaarin ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan 30.8. mennessä täältä.

Seminaarin järjestäjinä toimivat Kuluttaja, Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, Luonnonvarakeskus (Luke), Maa- ja metsätalousministeriö ja Motiva.