Tietoa kampanjasta

Hävikkiviikko on viestintäkampanja, johon kuka tahansa voi osallistua. Tule mukaan levittämään tietoa ruokahävikistä!

TULE MUKAAN!
7.–13.9.2020

Hävikkiviikko 7.-13.9.2020

Hävikkiviikko haluaa nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. Tutkimusten mukaan eniten ruokahävikkiä syntyy yhden hengen talouksissa ja lapsiperheissä. Siksi tänä vuonna Hävikkiviikon erityisenä kohderyhmänä ovat kotitaloudet, joissa syntyy paljon ruokahävikkiä. Kampanjan teemana on ruokahävikki arjessa – keinot ruokahävikin vähentämiseen. Nyt on siis aika jakaa kaikki parhaat vinkit ruokahävikin pienentämiseen!

Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 lähtien, eli kampanja järjestetään tänä vuonna jo kahdeksatta kertaa. Kampanjan järjestää Kuluttaja-lehti.

Tule mukaan!

Osallistuminen Hävikkiviikkoon on hyvä tapa aloittaa tekemään parempia valintoja osana omaa arkea. Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa ruokahävikin vähenemiseen, ja pienetkin teot ovat tärkeitä. Hävikkiviikkoon ei tarvitse ilmoittautua.

Hävikkiviikko

Hävikkiviikkoon voi osallistua monin eri tavoin. Elintarvikeyritykset, kaupat, ruokapalveluyritykset, järjestöt sekä muut ruuan kanssa tekemisissä olevat tahot voivat viestiä omissa kanavissaan ruokahävikistä ja toimista sen vähentämiseksi. Kerro sidosryhmillesi, mitä organisaatiosi tekee ruokahävikin ehkäisemiseksi ja kannusta asiakkaitasi vähentämään hävikkiä omassa arjessaan. Voit suunnitella isomman tapahtuman tai järjestää vaikkapa jämälounaan työkavereiden kesken.

Ruokalat ja ravintolat voivat punnita ruokahävikkinsä ja seurata, onko kampanjaviikon viestinnällä vaikutusta hävikin määrään. Kouluissa voidaan käydä läpi esimerkiksi ruokahävikin ilmastovaikutuksia ja miettiä, mitä jokainen voi tehdä kouluruokalassa ja kotona hävikin pienentämiseksi.

Kampanjaan on helppo osallistua myös yksityishenkilönä. Voit jakaa ruokahävikkiä vähentäviä vinkkejä, reseptejä ja Hävikkiviikon kampanjamateriaaleja omalla sometililläsi. On tärkeää pysähtyä miettimään omia valintojaan, sillä ratkaisu ruokahävikin vähentämiseen löytyy pienistä arkipäiväisistä asioista: osta viisaammin, käytä vanhenemassa olevat elintarvikkeet ajoissa ja hyödynnä ylijäämäruoka. Voit vaikka kokeilla, pärjäätkö koko viikon ilman kaupassakäyntiä. Tee ruokaa vain niistä aineksista, jotka löytyvät valmiiksi keittiön kaapeista, jotta hyllyn perälle unohtuneet tarvikkeet tulee vihdoin käytettyä.

Tämän sivuston materiaalipankkiin on koottu julisteita, huoneentauluja ja somenostoja, joiden avulla on helppo levittää tietoa ruokahävikistä. Osallistu keskusteluun sosiaalisen median kanavissa aihetunnisteella #hävikkiviikko.

Hävikkihaaste

On aika arvostaa ruokaa – osallistu hävikkihaasteeseen

Tule mukaan ruokahävikin vastaiseen taisteluun ja osallistu hävikkihaasteeseen! Haastamme kaikki vähentämään ruokahävikkiä omassa arjessaan ja jakamaan vinkkejä ruokahävikin määrän pienentämiseen. Kuka tahansa voi osallistua haasteeseen esimerkiksi tekemällä ruokaa aineksista, joiden parasta ennen -päiväys tai viimeinen käyttöpäivä lähenee, jakamalla hävikkiruokareseptejä, antamalla arkisia vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen tai jakamalla tietoa ruokahävikistä ja sen vaikutuksista.

Ota kuva omasta hävikkiteostasi, postaa se Instagramiin ja merkitse postauksesi tunnisteilla #arvostanruokaa ja #hävikkiviikko, jotta löydämme toisemme. Voit osallistua haasteeseen Hävikkiviikon aikana 7.-13.9.2020 tai halutessasi aiemminkin. Haasta myös ystäväsi mukaan!

Hävikkiviikolla tapahtuu

Oletko järjestämässä omaa ruokahävikkiaiheista tapahtumaa Hävikkiviikolla 2020? Kerro siitä meille! Voimme lisätä tapahtumastasi tietoa tälle sivulle.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla Hävikkiviikon uutiskirjeen saat lisää tietoa kampanjan sisällöstä ja ruokahävikistä. Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi tallentamisen.

CAPTCHA image

* Tämä kenttä on pakollinen!